Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. 

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Piškotki nam omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in predhodnih obiskovalcih, o uporabi spletne strani itd., zaradi česar lahko nadgrajujemo in prilagajamo spletno stran potrebam in ćeljam uporabnikov.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. 
Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. 
Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Piškotki na spletnem mestu www.logicne-hise.si

Lastni piškotki

Te piškotke postavi spletno mesto samo in so obvezni za pravilno delovanje spletnega mesta, zato jih uporabnik ne more zavrniti.

ImeNamenOpis uporabeVeljavnostVaša izbira
PHPSESSID sistem Sejni piškotek, ki se uporablja za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Seja
30 dni

 

Drugi piškotki (3rd party cookies)

Spodaj naštete in opisane piškotke nastavijo zunanje storitve.
V prvem sklopu so to storitve, s katerimi si pomagamo pri nenehnih izboljšavah in prilagoditvah uporabniške izkušnje. Svetujemo, da soglašate z uporabo teh piškotkov, da bomo lahko tudi v prihodnje prilagajali uporabniško izkušnjo potrebam dejanskih uporabnikov našega spletnega mesta.
V drugem sklopu so vtičniki spletnih skupnosti, ki omogočajo interakcijo s temi spletnimi skupnostmi prek našega spletnega mesta. Piškotki se bodo nastavili le v primeru, da ste registrirani in tudi trenutno prijavljeni v te skupnosti.

ImeNamenOpis uporabeVeljavnostVaša izbira
act
csm
c_user
datr
fr
locale
lu
p
presence
s
sub
xs
Facebook vtičnik Piškotke nastavijo vtičniki spletne skupnosti Facebook. Piškotki se nastavijo le, če ste registrirani uporabnik in tudi trenutno prijavljeni v storitev Facebook. Seja
4 tedne
4 tedne
2 leti
4 tedne
2 dni
2 leti
Seja
Seja
4 tedne
Seja
4 tedne
Piškotki Izdelava Aleja soft d.o.o.